MALKŲ RUO? IMAS
Medžiai malkoms ruo??ti dažniausiai kertami žiemą, jie supjaunami į patogaus ilgio rąstelius ir gabenami į mi??ko sandėliavimo vietą. I?? čia rąstai vežami tiesiai į vartotojų sodybas arba malkų ruo??imo vietą, kur jos supjaunamos ir suskaldomos.
Rąstai supjaunami į kalades (atsižvelgiant į vartotojo pageidavimus) tada sukapojamos ir džiovinamos lauko sandėliuose arba pastogėse. Norint maksimaliai i??džiovinti malkas jos džiovinamos specialiuose įrenginiuose (džiovyklose) , tada jos i??vežiojamos po vartotojų sodybas. Jei malkos gaminamos i?? sausos medienos jos gali būti kūrenamos nedžiovintos.
Malkų ruo??imo įrankiai
Medžių vertimo įrankiai - kirviai medžių kirtimui, dvitraukiai rankiniai pjūklai, grandininiai pjūklai, specialios medžių vertimo ma??inos. Nuverstų medžių dorojimo įrankiai - kirviai ar kitokie įtaisai ??akų nukapojimui, kamienų supjaustymui į rąstus skirti pjūklai. Rąstų pjaustymo įrankiai - diskiniai stalo tipo pjovimo įtaisai (vadinamieji „zeimeriai“), grandininiai pjūklai, dvitraukiai pjūklai ir ožiai (specialūs rėmai pjaunamiems rąstams patogiai padėti) ir kt.
Skaldymo įrankiai - specialūs skaldymo kirviai (galvos kertamoji dalis nuo a??menų iki penties sudaro maždaug 30° kampą, kuris tinkamiausias medienos skaldymui i??ilgai medienos), plei??tai (įstrigusiems kirviams i??traukti ar suktos medienos trinkoms suskaldyti), specialios skaldymo ma??inos.
Malkų kaitrumas
Malkos skirstomos pagal kaitrumą ir kaloringumą. Geriausios malkos yra ąžuolinės, uosinės, beržinės.
Malkų naudojimas
Malkos naudojamos: patalpų ??ildymui, medžiagų džiovinimui, vandens ??ildymui, židiniuose, ??a??lykinėse, stovyklavietėse.